Charlotte York, Printesa de pe Park Avenue



In unul din articolele mele precedente am scris despre Carrie Bradshaw din Sex and the City, iar de data aceasta vreau sa scriu despre o alta eroina din acest serial si film, si anume Charlotte York, sau printesa de pe Park Avenue, cum ii spun prietenele ei. Trebuie sa recunosc ca nu am avut o admiratie deosebita pentru Charlotte York de-a lungul celor 6 sezoane ale serialului. Daca ar fi sa fac un top al preferintelor mele pentru cele patru fete din Sex and the City, Charlotte este ultima pe lista mea de simpatii. Femei din lumea intreaga au vizionat cu interes serialul, si apoi filmul, si au urmarit soarta celor patru prietene. Nu este neobisnuit sa auzi la o discutie intre femei, atunci cand e vorba despre personajele principale din Sex and the City: “Ma regasesc in Carrie, imi place la ea asta si asta…”, “Ma regasesc in Miranda, o admir pentru urmatoarele calitati…”, “Ma regasesc in Samantha, o simpatizez deoarece…”, “Ma regasesc in Charlotte, m-a cucerit cu asta si asta…” Sau, multe din fanele filmului simt ca au cate ceva in comun cu fiecare dintre cele patru femei, si se regasesc, in parte, in fiecare dintre ele. Si mie, la fel ca si altor femei admiratoare ale acestui serial, imi plac anumite calitati de la fiecare din personajele din Sex and the City. Dar in Charlotte nu ma regasesc, si daca cititi continuarea articolului, veti intelege de ce.

Serialul pune un accent usor negativ pe Charlotte, din punctul meu de vedere. Este o femeie in cautarea fericirii, dar drumul ei spre fericire este batut cu foarte multe obstacole si capcane amagitoare. Trece prin multe experiente umilitoare cu mai multi barbati, nici una din ele aducandu-i ceea ce-si doreste – pe printul din poveste. Este “femeia regulilor”, dar acele reguli nu o ajuta sa fie mai aproape de Charming Prince. Este femeia “needy” si nesigura pe ea, care crede ca singura ei sansa in viata asta cinica si dura este sa se marite. Din punctul ei de vedere, gasirea unui sot este rezolvarea tuturor problemelor ei.

Asa ca in sezonul 3 din serial decide sa se casatoreasca. Ba mai mult de atat, decide sa se marite chiar in acelasi an, si isi propune sa faca tot posibilul sa gaseasca un sot si care sa o ia de nevasta pana la finele acelui an, dupa cum a declarat in fata celor trei prietene, dar si in fata altor cunostinte. Pentru asta, si-a luat o carte Cum sa vanezi un sot si a pornit in cautarea jumatatii. Un dialog din serial dintre Charlotte si un cuplu de prieteni: “Ma casatoresc anul acesta!” “Felicitari!... Cu cine?” “Inca nu stiu…”.Jalnic, nu? Va spun cu sinceritate, mie asa mi s-a parut. Si iata ca l-a intalnit pe Trey, carismaticul chirurg. Si a inceput sa iasa cu el, si foarte repede s-a convins ca el e jumatatea. Si a fost atat de convinsa ca Trey e jumatatea ei, incat la scurt timp dupa ce s-au cunoscut s-a cerut pe sine insasi de sotie, iar chirurgul i-a zis: “Alrighty!” Si mai jalnic, nu? Si de parca asta n-a fost de ajuns, Trey s-a dovedit a fi lipsit de virilitate, dar asta nu a impiedicat-o sa se marite cu el!!! A preferat sa devina Mrs. Soft Trey, decat sa mai stea nemaritata pentru inca o perioada nedeterminata de timp. De-a dreptul jalnic. Si a platit un pret scump pentru titlul de Doamna Trey, caci casnicia cu acesta s-a dovedit a fi un total dezastru (dupa ce ca nici macar nu s-a consumat ca la carte), ducand inevitabil la un divort care a lasat rani adanci. Din toata aceasta experienta Charlotte s-a ales cu o nunta perfecta, dar nu si cu o casnicie perfecta.

Dar inainte sa divorteze, Charlotte si Trey au avut totusi perioada lor fericita (dupa ce au reusit sa-si rezolve problemele din dormitor), in care s-au decis sa aiba un copil. Odata decizia luata, Charlotte si-a si dat demisia de la jobul ei caruia i s-a dedicat ani de zile si care insemna atat de mult pentru ea. Nici nu era bine insarcinata, ca deja si-a luat concediu de maternitate!!! Nu am intalnit niciodata o femeie care sa ia concediu de maternitate inainte sa aiba certitudinea ca i se va naste un copil. Dar in viata reala probabil ca asa ceva nici nu se intampla. Si macar de s-ar fi nascut copilul mult dorit, dar Charlotte a mizat pe o carte gresita, si barza nu a mai venit niciodata la Charlotte si Trey; si din nefericire pentru ea, Charlotte a ramas fara job, si fara copil, si fara Trey.

A urmat Harry, avocatul de divort, de care Charlotte a noastra s-a indragostit lulea. A fost de admirat efortul ei de a avea o relatie perfecta cu Harry, care sa-i aduca un nou inel de logodna, si anume aderarea ei la religia lui Harry. Odata convertita, era convinsa ca nimic nu-i mai statea in calea fericirii, si s-a si apucat de pregatiri de nunta, desi inca nu primise doritul inel, cum ar fi sa faca semnaturi adolescentine Charlotte York Goldenblatt si sa aleaga un restaurant si o data prezumptiva a nuntii. Totul a mers bine pana cand Charlotte intr-un moment de totala pierdere a controlului de sine a dat cu batul in balta si s-a cerut iarasi pe sine insasi de sotie (déjà vu, ha?) si i-a trantit-o in fata lui Harry ca ea e Frumoasa si el e Bestia, ceea ce a dus la o separare a celor doi. Dar doua saptamani mai tarziu Charlotte si Harry s-au intalnit din nou, la sinagoga. Vazandu-l, printesa de pe Park Avenue si-a dat seama ca nu vrea un sot, nu vrea inel de logodna, nunta, casatorie, ci il vrea pe Harry. Urmeaza un moment emotionant care ma face sa plang de fiecare data cand il vad: “I don’t care if you ever marry me, I just want to be with you, and I will be so lucky to have you”. Este discursul cel mai plin de demnitate al lui Charlotte de-a lungul intregului serial, care i-l aduce pe Harry inapoi in bratele ei.

Dar nu vreau sa-mi inchei articolul pana nu ii dau credit lui Charlotte, caci il merita. Charlotte din film este total diferita fata de Charlotte din serial. Odata ce si-a gasit fericirea alaturi de Harry si fetita Lily, isi poate concentra enegriile positive si asupra altor lucruri decat cautarea propriei fericiri, cum ar fi sprijinul si ajutorul acordat prietenelor ei de exemplu. Cu exceptia unui singur moment din film in care o vedem pe Charlotte cea veche (reactia necontrolata la aflarea vestii ca Big si Carrie se vor casatori), pe tot parcursul filmului o vedem pe Charlotte foarte diferita si mult schimbata fata de cum era in serial. Charlotte cea “needy” si nesigura pe ea a disparut, lasand loc unei femei total diferite. Charlotte este cea care ii este alaturi lui Carrie atunci cand cea din urma este parasita la altar de catre Big. Charlote este cea care o prinde in brate pe Carrie in timpul bataii cu buchetul de mireasa. Charlotte este cea care nu-l lasa pe Big sa-si exprime scuzele tardive si fara rost. Charlotte este cea care o gazduieste pe Carrie la ea in casa dupa nunta anulata si face tot posibilul sa-i aline suferinta. Charlotte este cea care o convinge pe Miranda ca nu este un moment potrivit pentru dezvaluirea unui adevar dureros. Charlotte este cea care isi lasa familia in New York pentru cateva zile, ca sa fie alaturi de Carrie in vacanta pre-platita din Mexic. Charlotte este cea care ii trimite lui Carrie o felicitare de Sfantul Valentin, cand stie ca nu exista un barbat in viata acesteia care sa faca acest lucru. Si in sfarsit, Charlotte este cea care il dojeneste pe Big pentru ce i-a facut lui Carrie, ceea ce il impulsioneaza si mai mult pe Big sa reia legatura cu Carrie si sa se impace cu ea.

Daca pe Charlotte din serial nu am apreciat-o foarte mult, lui Charlotte din film ii acord mult mai mult credit. Si, fara nici o legatura cu transformarea prin care a trecut Charlotte, totusi este ceva care mi-a placut la ea tot timpul – stilul ei vestimentar. Are un stil decent si placut; si desi nu este la fel de extravaganta ca si Carrie, tinutele ei sunt alese cu gust, si te fac sa te gandesti: “Asta as purta si eu”.

Odata Charlotte pe calea cea buna, nu ma indoiesc de faptul ca va continua pe acelasi drum si in urmatoarea parte a epopeii, Sex and the City-2 (nu uitati, mai 2010!).