Cele mai severe DONT-uri din moda


Daca unele reguli din moda au fost facute pentru a fi incalcate, altele au fost facute pentru a fi respectate, incalcarea carora poate duce la dezastre vestimentare. Urmeaza o lista de DON’T-uri din moda, absolut de necomis, si care constituie adevarate crime impotriva modei. Evita urmatoarele grelesi din moda, pentru a nu fi arestata de Politia Modei!

Mom’s Jeans, sau blugi cu talie inalta. Au fost la moda prin anii 70-80. Marele lor dezavantaj este ca de fapt nu avantajeaza pe nimeni. In realitate, chiar daca au avut pe vremuri hitul lor, nimeni nu arata bine in Mom’s Jeans, nici barbatii, nici femeile. Unele femei ii poarta pe timp de iarna pentru a se proteja mai bine de frig. Nimic condamnabil, doamne fereste. Dar daca Mom’s Jeans devine o piesa fundamentala in garderoba ta de iarna, compromisul ideal este sa-i acoperi cu un pulover gros, care sa le ascunda linia de-asupra taliei. Multi cantareti in voga din anii 80 au purtat acesti blugi (vezi Opus Life is Life pe Youtube), dar daca te uti acum pe acele videoclipuri, iti vine sa te ascunzi sub masa de jena, si sa te gandesti: “Bine ca am fost inspirat(a) sa nu port si eu asa ceva". Anul trecut Jessica Simpson a avut parte de un adevarat linsaj mediatic dupa ce a aparut in public purtand Mom’s Jeans.

Ciorapi negri si rochie alba. Ciorapii negri sunt classy, practici si creeaza iluzia unor picioare mai subtiri. Dar nu mai sunt la fel de classy daca ii combini cu o rochie alba sau deschisa la culoare. Valabil si pentru fuste. Ciorapii negri sunt doar pentru tinutele negre, sau in cel mai rau caz tinute in tonuri inchise. Pentru orice tinuta alba, deschisa la culoare sau in tonuri vii exista ciorapii nude (culoarea pielii).

Pantofi albi si ciorapi negri – un alt DON’T foarte sever in moda. Daca ai o tinuta neagra sau inchisa la culoare, pe care o combini cu ciorapi negri, ei bine, fa efortul pana la capat si ia-ti pantofi negri. Vrei un pic de culoare cu care sa-ti inveseleti tinuta neagra, ca sa nu pari prea sobra? Nu pantofii albi la ciorapi negri sunt solutia, ci accesoriile! Bijuterii, esarfe, posete – ai din plin de unde alege pentru a-ti inviora tinuta, iar ciorapii negri sa-i porti cu pantofi negri. Am vazut-o odata pe Elena Basescu in ciorapi negri si pantofi albi – BRRR! Inainte sa intre in politica, mi-aduc aminte ca Elena Basescu a lucrat in industira modei din Romania, si ar fi trebuit sa stie ca ciorapii negri si pantofii albi nu fac echipa buna.

Radacini brunete si par vopsit blond de mult timp. Niciodata n-am putut sa inteleg mania femeilor ne-blonde de a fi blonde, de unde si vopsirile repetate ale parului. Cu ce e mai urata culoarea ta naturala decat una in contrast total? Nu vopsitul blond in sine este o problema, ci dificultatea de a mentine un par brunet vopsit blond. Vopsitul blond face parte din acele lucruri pe care ori le faci ca lumea, ori nu le mai faci deloc. Nu exista loc de compromis, vopsitul blond trebuie sa fie perfect, ceea ce inseamna ca radacinile negre sunt absolut nepermise. Si daca nu ai timp sau resurse financiare pentru a-ti vopsi radacinile la fiecare 2-3 saptamani, mai bine ramai bruneta decat sa umbli pe strada cu par blond si radacini negre. Mi-aduc aminte de o ospatarita vopsita blonda cu radacinile brunete crescute, care lucra intr-un restaurant pe care obisnuiam sa-l frecventam in acea vreme; a fost intrebata de un tip mai nesimtit de felul lui: “Imi spui si mie cum te-ai vopsit bruneta la radacini? Ca imi place cum arata, si as vrea si eu sa ma vopsesc la fel.” Femeia a ramas fara replica.

Contur de buze negru. Nu stiu cine l-a inventat, dar e vulgar si de mare prost gust. Cred ca fost la moda prin anii ’90. Rujul este indicat sa se combine cu un contur de aceeasi nuanta sau nuanta apropiata, nici intr-un caz negru. Asa, daca vrei contur negru, il combini cu ruj negru, dar exista o singura ocazie pe an cand acest machiaj nu arata deplasat sau vulgar, si anume noaptea de Halloween. In rest, conturul negru este pentru ochi si nu pentru buze.

Fond de ten pe fata, nu si pe gat. Cea mai mare greseala de machiaj pe care o femeie poate sa o faca este sa se machieze cu fond de ten doar pe fata, nu si pe gat pentru o nuanta uniforma, lasandu-se sa se observe linia vizibila dintre tenul machiat si gatul nedat cu fond de ten. Rezultatul este nu un machiaj decent, ci un fel de masca, de parca te-ai pregati sa mergi la bal mascat si nu la munca. Am avut o colega italianca mai demult care facea exact asta – se dadea cu fond de ten pe fata, dar nu si pe gat, si linia aia dintre tenul machiat si gatul nedat cu fond de ten i se vedea de la o posta.

Prea multe culori. Nimeni nu vrea sa arate ca un pom de craciun, sau ca un papagal, asa ca mare grija la cromatica tinutei, caci ce e prea mult strica. Daca outfitul tau are mult de 3 culori, deja devine obositor. Uneori chiar si 3 culori e prea mult, daca acestea sunt in contrast puternic una cu alta. Adopta doua culori, sau trei culori in nuante din aceeasi familie. Exceptie fac, bineinteles, hainele singulare in mai multe culori, de exemplu bluzele inflorate.

Tinuta de ieri. Alta zi, alt outfit, nici intr-un caz tinuta de ieri. Daca vii la job cu aceleasi haine ca si ieri, risti sa fii intrebat de colegi: “Da’ unde ai dormit aseara, ca vad ca n-ai ajuns acasa sa te schimbi?”

Amestecarea stilurilor. Nu este nimic rau in a adopta diferite stiluri de imbracaminte, dar nu cu aceeasi ocazie. Daca azi ai chef sa fii imbracata sport, si maine elegant, e ok. Dar sa combini o haina sport cu una eleganta si sa le porti pe ambele odata nu mai e ok. Pick a side, stay there. Nu combini rochie sau fusta cu pantofi sport, sau pantaloni de trening cu pantofi cu toc, sau fusta cu bluza de trening, si nici nu apari pe plaja in costum de baie si stilettos.

Combinarea bijuteriilor de aur si argint. Este o alta combinatie de evitat in moda. Pick a side, stay there – again. Daca iti plac bijuteriile de aur – bine; daca iti plac cele de argint – iarasi bine; dar acestea nu se poarta impreuna.

Lenjerie la vedere. Ti se pare sexy daca sutienul iti iese din rochie sau bikinii se vad de-asupra blugilor? Nu, nu e sexy, ci vulgar, ca sa nu mai spun ca lenjeria la vedere poate transmite un mesaj pe care poate nici nu aveai intentia sa il transmiti. Si daca faci aceasta greseala, sa nu te miri ca ti se fac advansuri indecente. Ce este intim, trebuie sa ramana intim, si lenjeria intima intra in aceasta categorie.

Visible panty line – o greseala de moda enorma pe care multe femei totusi o fac, de cele mai multe ori din comoditate. Dungile diagonale ale lenjeriei intime si hainele mulate sunt o combinatie fatala. Si macar de n-ar exista solutia geniala si simpla, lenjeria tanga. Dar de cand s-a inventat tanga, dungile diagonale vizibile de la lenjeria intima sunt impardonabile. Daca nu vrei sa fii oprita pe strada de Politia Modei care sa-ti spuna “You must go home and change now”, poarta tanga la pantalonii si fustele mulate.